Waarom LEF

Goed met geld omgaan is voor volwassenen al lastig, maar voor jongeren nog lastiger. Ze worden online en offline constant in verleiding gebracht om hun geld uit te geven. Geld wordt steeds abstracter, kopen op afbetaling is een fluitje van een cent en geld verdienen is voor jongeren ook niet gemakkelijk. Praten over geld is taboe en veel jongeren krijgen vanuit huis te weinig vaardigheden mee om financieel zelfredzaam te kunnen zijn.

Juist de komende jaren is er een grote behoefte en noodzaak om die zelfredzaamheid te ondersteunen. We worden geacht steeds meer verantwoordelijkheid over onze geldzaken te dragen. Zo zullen meer jongeren door het leenstelsel na hun studie met schulden hun volwassen leven ingaan. Om een huis te kunnen kopen worden ze geacht eigen geld in te leggen. Door stijgende zorgkosten zal goede zorg waarschijnlijk ook alleen maar duurder worden. En de pensioenbijdrage wordt lager, dus je moet eigenlijk ook voor jezelf sparen voor een goede oude dag. Al deze ontwikkelingen bij elkaar maakt het belangrijker dan ooit dat jongeren goed inzicht en overzicht moeten hebben over hun geldzaken, zodat ze verantwoorde keuzes kunnen maken.

Er valt veel te winnen door jongeren actief te ondersteunen: voorkomen is beter dan genezen. Als we ze meer bewustwording, vaardigheden en voldoende kennis bieden, kunnen we ervoor zorgen dat onze scholieren en studenten een financieel gezonde toekomst hebben en houden.

Samen met de financiële branche heeft LEF een ijzersterk lesprogramma voor financiële zelfredzaamheid ontwikkeld. Het onderwijs is daarbij vanzelfsprekend de centrale plaats. LEF is exclusief ontwikkeld voor ROC-studenten, juist omdat zij in hun levensfase vaak voor het eerst geconfronteerd worden met de kansen én risico’s die geld met zich meebrengt. Doordat het LEF-programma de belevingswereld en ervaringen van studenten als uitgangspunt neemt, biedt het unieke kansen om belangrijke stappen te zetten in financiële zelfredzaamheid.

Heeft u belangstelling om het LEF-programma ook op uw school te gaan inzetten? Klik hier voor meer informatie of vul het formulier in, zodat wij contact met u kunnen opnemen.


Hieronder vindt u enkele quotes van klassendocenten van ROC's na de LEF lessen:

"Na evaluatie kan ik mededelen dat de studenten de LEF lessen als zeer nuttig hebben ervaren. Bij het merendeel heeft het tot nadenken gezet hoe beter om te kunnen gaan met hun inkomsten en uitgaven. Een aantal gaf aan nu een andere kijk op hypotheken te hebben, en waren ontzettend blij met de verstrekte informatie tijdens de laatste les. Veel studenten kijken nu anders tegen hun financiële geldstroom aan en gaan er in de toekomst zeer zeker anders mee om"

"Voor de tweede keer heb ik met hele fijne en deskundige gastdocenten mogen werken. Voor de leerlingen ook een hele goede afwisseling"

"Zeer goede docenten: Jan-Pieter en Jeroen. Ze konden goed de informatie overdragen en de studenten aanvoelen (kijken wanneer iets interessant was en wanneer ze verder moesten met de stof). Goed op elkaar ingespeeld, leuke gastdocenten die de leerlingen naar mijn idee ook hebben gewaardeerd!"

"De leerlingen waren geinteresseerd, het was een aangename afwisseling met de gewone lessen. Ruud en Marc zijn makkelijk benaderbaar voor onze leerlingen. De voorbeelden spraken tot de verbeelding. ( bv Range Rover)"

"LEF is erg belangrijk voor leerlingen, omdat ze door de gastlessen geprikkeld worden om na te denken over hun eigen geld en toekomstplannen. Daarbij vond ik het leuk dat ze ook praktisch aan de slag konden met een eigen plan en begroting. Top! (en bedankt!)"

"Dick en Bert, prima gast docenten voor LEF, deze heren zijn betrokken en kunnen enthousiast vertellen over het programma. Wat mij betreft kunnen de lessen worden aangevuld met huiswerk, dit heb ik nu zelf gedaan, dus nog meer body geven, verder prima verzorgd"

"Door LEF ben ik gaan sparen op mn spaarrekening"

 

 

  •  

Over LEF

LEF staat voor Leven en Financiën. LEF is hét platform voor financiële educatie voor MBO studenten. Meer...

Latest Tweets

Contactgegevens

  • Stichting Leven en Financien
    Projectbureau

  • 088-8288722

  • info@lefnet.nl

Social Media

U maakt waarschijnlijk gebruik van een verouderde browser.

De browser die u gebruikt is verouderd waardoor deze website mogelijk niet helemaal juist werkt. Upgrade uw browser naar de nieuwste versie. Eventueel kunt u gebruik maken van één van de onderstaande links om de laatste versie van uw browser te downloaden.

Google Chrome - Mozilla Firefox - Microsoft Internet Explorer - Apple Safari